Bódva-Karszt EGTC – magyarországi és szlovák résztvevőkkel

EGTC megnevezése: Bódva-Karszt EGTC – magyarországi és szlovák résztvevőkkel

Ennek az EGTC-nek a célja az együttműködés és a harmonikus fejlődés támogatása a határ menti területek közötti gazdasági és társadalmi kohézió megerősítése révén.

Elérhetőség
Kapcsolattartó: Molnár Zoltán
Székhely: Turňa nad Bodvou, Szlovákia
Honlap: nincs


Közép-Európai Közlekedési Folyosó Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás (CETC EGTC)

Az CETC EGTC célja a közlekedési megközelíthetőség támogatása a Baltikumtól az Adriai-tengerig vezető észak-déli közlekedési folyosó mentén, valamint a lehetséges leágazó folyosó mentén a Fekete-tenger irányában a Társulás működési területén belül.  Az érintett régiók közötti közlekedési infrastruktúra kompatibilitás erősítését célzó tevékenységek. Támogatás és feltételek biztosítása az intermodális szállítmányozási kapcsolatok fejlesztéséhez, elterjesztve ezzel a környezetbarát megoldásokat.

Elérhetőségek
Igazgató Krzysztof Żarna
Székhely Szczecin, Lengyel Köztársaság
Telefonszám +4891-4467207, +4891-4467171
Email fmCCnbAQqzF5TImZdb2ZmaWNlQGNldGMucGw=
Honlap http://w.cetc-egtc.eu/home-en


Pons Danubii Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás

A Pons Danubii Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulást (Pons Danubii EGTC) három szlovákiai (Észak-Komárom, Ógyalla, Gúta) és három magyarországi (Komárom, Tata, Kisbér) önkormányzat hozta létre. A csoportosulás hivatalos bejegyzésére 2010. december 15-én került sor, majd 2011. október 12-én csatlakozott hozzájuk Oroszlány városa is. A Csoportosulás hét város hozzávetőleg kétszázhetvenezer lakosának érdekeit képviseli.

A 2007-2013 program-időszakban a Pons Danubii EGTC 6 nagyobb uniós projektben vett részt, amely a 2014-2020-as időszakban további 7 projekttel egészült ki. Az Interreg Duna Transznacionális Együttműködési Programban megvalósuló INSiGHTS projektet a Pons Danubii nemzetközi partnerségben vezető partnerként 11 szervezettel együtt valósította meg.

A Pons Danubii stratégiai célja, hogy a Duna mentén olyan kerékpárút hálózat jöjjön létre, amely összeköti a régió településeit (kerékpáros infrastruktúra és szolgáltatások egyidejű fejlesztése). Az időszak legnagyobb infrastrukturális beruházása (Komárom-Gúta közötti és a Monostori-erőd körüli kerékpárút) is ennek szellemében jött létre.

Tovább fejleszti a régió kerékpáros szolgáltatásait is a KOMBI projekt keretén belül, amellyel 9 városban 14 dokkolóállomással és 130 kerékpárral új határon átnyúló kerékpár kölcsönző rendszert épít ki.

A csoportosulás a turizmus területén készített elő és menedzsel jelenleg egy innovatív beruházást, amelynek keretében 9 városban jön létre új tematikus park egymás épített örökségét bemutatva (CULTPLAY projekt).

A társulás Smart City megoldások bevezetésén is dolgozik a településeken, a két Komárom között elektromos autóbusz közlekedés indul be és okos autóbusz állomások szolgálják a helyi lakosok és a turisták igényeit (KN-KN ImproTrans).

Az SKHU Interreg V-A Szlovákia-Magyarország együttműködési program keretében a csoportosulás területi foglalkoztatási akciótervet valósít meg, amelynek keretében Komáromban és Tatán innovációs laborok épülnek ki. A szlovákiai beruházást, amely egy FabLab Innovációs Központ Észak-Komáromban a Pons Danubii építi meg (NOVUM DANUVIUM TAPE – Munkahelyteremtő komplex innovációs program a Pons Danubii régióban).

Elérhetőségek
Igazgató Bara Zoltán
Székhely Komárom, Szlovákia
Telefonszám +421 905 82 88 98
Email AMIzSXNAxlZgswYF45ZDMb2ZmaWNlQHBvbnNkYW51YmlpLmV1
Honlap www.ponsdanubii.eu


Via Carpatia Korlátolt Felelősségű EGTC

A Via Carpatia Európai Területi Együttműködési Csoportosulás 2013-ban alakult. Alapítói és tagjai a Kassa Megyei Önkormányzat és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat.

Az EGTC létrehozásának célja a határon átnyúló, nemzeti és regionális szintű együttműködés megkönnyítése és elősegítése, valamint a két megye közötti gazdasági és szociális kohézió erősítése. A Via Carpatia EGTC legfontosabb fejlesztési céljai közé tartoznak: Kassa megye és Borsod-Abaúj-Zemplén megye természeti, kulturális és történelmi örökségének bemutatása és megőrzése; a kis-és középvállalkozók hosszú távú támogatása aktív, határon átnyúló együttműködés révén az érintett terület egyesítése érdekében; a Kisprojekt Alap irányítása; a Via Carpatia korridor TEN-T hálózatba történő bejegyzésére irányuló kezdeményezések; tanácsadói és konzultációs tevékenységek régiófejlesztés terén.

A Via Carpatia EGTC számára jelenleg a legnagyobb kihívást az Interreg V-A SKHU Együttműködési Program keretében megvalósuló Kisprojekt Alap, valamint a Határon átnyúló foglalkoztatási akcióterv irányítása és sikeres végrehajtása jelenti.  A Kisprojekt Alap kisebb terjedelmű pályázatok támogatásának eszköze, és nagyban hozzájárul az érintett megyék fejlődéséhez és versenyképességük növeléséhez. A Foglalkoztatási akcióterv keretein belül új munkahelyek jönnek létre, csökkentve ezzel a régióra jellemző magas munkanélküliséget. 

Elérhetőségek
Igazgató Orbán Máté Julianna
Székhely Kassa, Szlovákia
Telefonszám +421 55/726 83 91; +421 55/726 83 90
Email YiZWOxXLdxHoSuk9jmMlDMmW3ZWd0Y3ZpYWNhcnBhdGlhQGdtYWlsLmNvbQ==
Honlap http://www.viacarpatia.eu/otthon