A V4-es együttműködés szélesebb körű láthatósága és érzékelhetősége érdekében Közelebb a polgárokhoz c. kezdeményezés keretében a Cseh Köztársaság Budapesti Nagykövetsége munkaindító egyeztetést tartott 2021. június 16-án.

Bial Tibor nagykövet úr meghívására azért találkoztak a szlovák, lengyel és magyar felek, hogy közös érdekek mentén adjanak lendületet a V4-es országok közötti jogi és adminisztratív akadályok felszámolását célzó folyamatnak. Az akadályok jelenleg még számos szakpolitikai együttműködést és regionális projektfejlesztést gátolnak.

A köszöntő felszólalásokban mind a négy ország képviselője üdvözölte annak lehetőségét, hogy a jogi és adminisztratív akadályok felszámolását közösen karolhatják fel. Egyetértésüket fejezték ki, hogy számos területen szükség van arra, hogy a V4-es országok együttműködése közelebb kerüljön az emberekhez, azaz, hogy egyszerűbbé váljon a V4-es dimenzióban megvalósuló projektek végrehajtása.

Ezt követően vitaindító tematikus előadások hangzottak el. A Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről dr. Fekete Katalin vezető kormányfőtanácsos az alulról jövő kezdeményezések jelentőségéről, és ezek projektesíthetőségéről beszélt. Ocskay Gyula a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálatának főtitkára a határtérségben élők azon mindennapi kihívásait emelte be a diskurzusba, amelyekre egy V4-es együttműködés keretében megvalósuló, jogilag akadálymentesített környezet megoldást jelenthetne. A Nemzetközi Visegrádi Alap igazgatója, Szilágyiné dr. Bátorfi Edit a Visegrádi Alap fenntartható térségi fejlesztésekben betöltött szerepét mutatta be már megvalósult, példaértékű projektekkel. A néhány határtérségben már jelenleg is stabilan működő európai területi társulások, mint intézményesített együttműködések által ellátott feladatokat dr. Orbán Máté Julianna foglalta össze, aki a szlovák-magyar határrégióban tevékeny szerepet játszó Via Carpatia EGTC igazgatója.

A munkaindító találkozónak köszönhetően a jogi akadálymentesítés szükségességét méltató diskurzus jött létre, amelynek napirenden tartására bátorították egymást a résztvevők.