A Magyar–Osztrák Regionális Koordinációs Fórum 2004-ben jött létre azzal a céllal, hogy platformot biztosítson a burgenlandi tartomány és az érintett magyar megyék, a magyar és az osztrák határ vidékének koordinált együttműködéséhez.

Fontosnak tartja fenntartható, hosszú távú együttműködések támogatását, elősegítését, illetve a hálózatokba szerveződést a különböző együttműködési területeken.

Ugyancsak fontos célkitűzésként fogalmazódik meg, hogy előmozdítsa a regionális szinteken túlmutató magyar és osztrák koncepciók összehangolását, a helyi kezdeményezések felkarolását és a tervek megvalósulását. Elemzi a jelenlegi és jövőbeli hozzájárulásokat a határtérség együttműködésének érdekében.

A Fórum évente egy ülést tart felváltva Magyarországon és Ausztriában. Létrejöttéről miniszterelnöki találkozón született döntés. A társelnöki, valamint az adminisztratív, titkársági feladatokat a KKM, illetve Ausztria Szövetségi Kancelláriája látja el. A két fél ugyancsak szóbeli megállapodása alapján a két tagozat 15–15 főből áll. A tagozatokat a Fórum napirendjén szereplő témakörök szakértői, tartományi, szövetségi minisztériumok, hivatalok vezetői és munkatársai, illetve a közös pályázatok igazgatásában dolgozó szakértők, míg magyar részről a tematikusan érintett tárcák képviselői, valamint Győr–Moson–Sopron, Vas és Zala megye szakértői alkotják.