Az európai területi társulások jóváhagyó hatóságainak 6. éves találkozója és a Pálfi István-díj átadása

Publikálva: 2018. szeptember 20.

Idén első alkalommal Brüsszelben, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Régiók Bizottsága és az Európai Bizottság közös szervezésében 2018. szeptember 18-án került megrendezésre az európai területi társulások (ETT) jóváhagyó hatóságainak éves találkozója. Ezt követően Várhelyi Olivér rendkívüli és meghatalmazott nagykövet ünnepélyes keretek között átadta a külgazdasági és külügyminiszter által adományozott Pálfi István-díjat.

Az ETT, mint európai jogintézmény létrehozásának kezdeményezése Pálfi István, tragikus hirtelenséggel, fiatalon elhunyt európai és parlamenti képviselő nevéhez fűződik, aki különös érzékenységet tanúsított a határtérségek gazdasági és szociális problémái iránt.

Az európai területi társulások jelentős szerepet töltenek be Magyarország határtérségeiben, ahol jelenleg 25 magyar részvétellel működő ETT tevékenykedik, amelyek közösségépítő szerepük mellett a térség fejlesztéseit is eredményesen koordinálják.

A 2012 óta Magyarország által minden évben megrendezett találkozón az európai uniós tagállamokból érkező ETT jóváhagyó hatóságok idén a határtérségeket érintő, új uniós jogszabály-javaslatokkal, az éves ETT monitoring eredményeivel, valamint ETT-k által megvalósított együttműködésekkel, és azok jó gyakorlataival ismerkedhettek meg.

A Pálfi István emlékére 2010-ben alapított díjat minden évben egy-egy külföldi és magyar szakember veheti át. Idén magyar díjazottként Csalagovits Imre (a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője), a regionális, határon átnyúló és transznacionális programok intézményrendszerének kiépítésében, irányításában vállalt magas szintű munkája elismeréseként vehette át a díjat. A külföldi díjazott, Dirk Peters (az Európai Bizottság Regionális főizgatóságának vezető szakértője) az európai területi együttműködési programok és az európai területi társulások jogszabályi kereteinek kidolgozásában, valamint a fennálló jogi akadályok megszüntetésében vállalt elkötelezett szerepet.

Menü

Főoldal

Navigáció