2019. évi III. ETT műhely - Hollókő

Publikálva: 2019. november 29.

Az Európai Területi Társulások (ETT) 2019. évi III. műhelytalálkozójára ezúttal november 28-29-én, az UNESCO világörökségi helyszínként számon tartott magyar palóc faluban, Hollókőn került sor.

A műhelytalálkozó házigazdája az Ipoly-völgye Európai Területi Társulás volt. A résztvevőket Kovács Imre, a társulás igazgatója és egyben Ludányhalászi polgármestere köszöntötte.

A szakmai program első szekciójában a turisztikai desztináció ismérveiről, sikerességéről, a turizmusfejlesztés stratégiai irányairól hallhattak előadást az ETT-k Semsei Sándortól, a Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség elnökétől, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség részéről Molnár Anita programigazgatótól. A turisztikai fejlesztések határon átnyúló ill. transznacionális megvalósíthatóságáról Magyarics Gábor, a Dunamente Konzorcium elnöke mondta el tapasztalatait. A térségi tapasztalatokat, a fenntartható turizmushoz vezető utat Kelecsényi Péter, a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette a hallgatósággal.

A második szekció fókuszában az Eurovelo útvonalak, a kerékpáros fejlesztések és a kapcsolódó turisztikai adatok álltak, melynek keretében Berencsi Miklós, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. programvezetője a hazai aktuális irányokat ismertette. Pénzes Erzsébet, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség alelnöke a kerékpáros turizmus fenntarthatóságát biztosító feltételekre, míg Abelovszky Tamás, a BringaAkadémia programvezetője a gyakorlati tapasztalatokra és a kapcsolódó innovációkra hívta fel a figyelmet.  A szakmai programok végén az ETT-k bemutatták saját jó gyakorlataikat, így szerepet kapott a Pons Danubii ETT, az Ister-Granum ETT, a Muraba ETT, az Ipoly-völgye ETT, valamint az Európa-kapu ETT.

A rendezvény másnapján az Interreg utáni forrásokról és pályázati lehetőségekről Hüse-Nyerges Enikő, a CESCI munkatársa adott tájékoztatást. Az ezt követő műhelymunka a határtérségben dolgozó szakemberek képzésének, a 2021-2027 közötti unió költségvetési ciklus tervezésének, a törvényes működés folyamatos ellenőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

A műhelytalálkozó a KÖFOP 3.3.3-15-2016-00002 projekt támogatásával valósult meg.

Az előadások anyaga az alábbi linkeken érhető el.

Turisztikai desztináció fogalma (Semsei Sándor, Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség) 

Határon átnyúló turisztikai trendek (Molnár Anita, Magyar Turisztikai Ügynökség)

Bemutatkozik a Dunamente turisztikai térség (Magyarics Gábor, Dunamente Konzorcium)

Eurovelo és hazai kerékpáros turisztikai útvonalak (Berencsi Miklós, Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft.)

A kerékpáros turizmus fenntarthatósága (Pénzes Erzsébet, Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség)

Határ menti kerékpárutak (Abelovszky Tamás, BringaAkadémia)

Kerékpáros stratégia, projektek, jövőkép (Bara Zoltán, Pons Danubii ETT)

Menü

Főoldal

Navigáció