2015. évi ETT Konferencia

Publikálva: 2015. március 31.


Az Európai Területi Társulások jóváhagyó hatóságok tapasztalatcseréje
Budapest, 2015. április 16-17. Külgazdasági és Külügyminisztérium

 

Magyarország 2015-ben negyedik alkalommal rendezi meg az Európai Területi Társulások Jóváhagyó Hatóságainak éves konferenciáját, ezúttal „Az ETT Jóváhagyó Hatóságok tapasztalatcseréje – Gazdaságfejlesztés az EU és a KEK perspektívájából” címmel. Megtisztelő számunkra, hogy a Közép-európai Kezdeményezéssel (KEK) közös finanszírozásban már másodszorra készíthetjük elő a rendezvényt.

 

Az Európai Területi Társulások (ETT) intézményét az Európai Unió hívta életre a hatékony határon átnyúló, interregionális és transznacionális együttműködések megvalósítására. Az ETT az Unió első olyan jogi eszköze, mely jogi személyiséget és intézményesített keretet biztosít a tagállami önkormányzatok és régiók együttműködéséhez.

Magyarország élen jár az ETT-k alapítása és működtetése terén is, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a közel 50, EU-ban bejegyzett ETT-ből összesen 20 működik magyar részvétellel, ebből 15 pedig magyar székhellyel.

 

Az immár hagyományosnak tekinthető találkozón idén az EU és a KEK perspektívájából járjuk körbe a gazdaságfejlesztési lehetőségeket, kitörési pontokat, esetleges hiányokat és tapasztalatokat, továbbá az ETT-k gazdaságfejlesztésben betölthető szerepét. Lehetőséget biztosítunk továbbá az ETT jóváhagyó hatóságok tapasztalatcseréjére, az új 1302/2013/EU rendelet nemzeti jogrendszerekbe való átültetésével és jó gyakorlataikkal kapcsolatban.

 

A rendezvény házigazdája Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára. Beszédet mond a Közép-európai Kezdeményezés főtitkára, Giovanni Caracciolo di Vietri nagykövet úr, valamint Draganco Apostolovski úr, a Közép-európai Kezdeményezés soros elnökségének képviseletében, továbbá Markku Markkula úr a Régiók Bizottsága újonnan megválasztott elnöke.

Meghívtuk továbbá az Európai Bizottság és Régiók Bizottsága magas beosztású tisztségviselőit, szakértőit, továbbá a gazdaságfejlesztésben szerepet vállaló állami-, és magánszektor neves képviselőit. Ezen kívül több magyar alapítású és Európa más országában székhellyel bíró ETT képviselőjének, a regionális politikában dolgozó szakembereknek, a társtárcáknak, az érintett nagykövetségek munkatársainak a részvételére
is számítunk.

"A KEK-et 1989. november 11-én Ausztria, Jugoszlávia, Magyarország és Olaszország hozta létre Budapesten, Quadragonale néven.  A KEK mára térségünk legnagyobb kiterjedésű és hosszú múltra visszatekintő, 18 országot magában foglaló együttműködési keretévé vált. A szervezet deklarált feladata a nem EU tag KEK tagállamok euro-atlanti integrációjának elősegítése, a részükre történő integrációs tapasztalatok átadása. Jelenleg a 18 tagország között 10 EU tag és 8 nem EU tagország"

Tervezett napirend

 

Menü

Főoldal

Navigáció