A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium negyedik alkalommal rendezi meg a Pálfi István (1966–2006) emlékére létrehozott emléknapot és díjátadó ünnepséget. A díjat kisebb ünnepség keretében adjuk át, egy nemzetközi konferencia kíséretében, amit az idei évben az Európai Területi Együttműködésnek szentelünk.

2013. év díjazottjai:

Luc Van den Brande

Flamand politikus (kereszténydemokrata), 1992-1999 között flamand miniszterelnök, majd 2008-2010 között a Régiók Bizottságának elnöke. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének 2001 óta tagja, volt elnökhelyettese, a Velencei Bizottság Demokratikus Választások Tanácsának elnöke. Kormányzati funkciók közül többek között, külkapcsolatokért felelős miniszteri és európai ügyekért, tudományért és technológiáért felelős miniszteri pozíciót is töltött be. Jelenleg Johannes Hahn regionális politikáért felelős biztos különleges tanácsadója.


Ocskay Gyula

Jelenleg a CESCI (Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata) főtitkára. A szervezet elsősorban a magyar határok mentén létrehozandó EGTC-k számára nyújt szakmai segítséget, valamint közreműködik a határon átnyúló együttműködések intézmény- és projektfejlesztési tervek megvalósításában. Ocskay Gyula személyesen irányította az Ister-Granum eurorégió létrehozását, munkáját, majd az Európai Unió másodikként bejegyzett EGTC-jének alapítását, kezdeti fejlesztéseit. 1992 óta foglalkozik elméleti szinten regionális kérdésekkel, politikai térelmélettel.

A rendezvényen készült fotók a következő linken tekinthetők meg: https://egtc.kormany.hu/palfi-nap-2013-galeria

 

A rendezvényen elhangzott előadások ppt formában az alábbi linkekre kattintva érhetők el:

 

Ivády Nóra - Institutionalized co-operations after 2014 – The future of the EGTCs

Vicente RODRIGUEZ SAEZ – European Territorial Cooperation Legal Package - State of play