2011-es EU elnökségünk

Európai Területi Társulás és többszintű kormányzás konferencia, 2011. március 21-23., Gödöllő

A konferencia programja elérhető itt.

A 2006-ban elfogadott, európai területi együttműködési csoportosulásról szóló 1082/2006/EK Rendelet felülvizsgálati szakasza a spanyol-belga-magyar trió elnökség idejére esik. Mind a szabályozás, mind a gyakorlat terén Spanyolország, Belgium és Magyarország kiemelkedő tapasztalattal rendelkeznek. Az Európai Területi Társulások (ETT) működésének eredményes felülvizsgálata érdekében a három ország által ellátott elnökség, a Régiók Bizottságával és az Európai Bizottsággal összehangolta tevékenységét. A spanyol elnökség alatt készült el a tapasztalatokat felmérő kérdőív, melynek összegzésére a belga, eredményeinek értékelésére pedig a magyar elnökség alatt kerül sor, egy-egy szakmai konferencia keretében. Magyarország kiemelt érdeke, hogy a szabályozás módosítása során érvényesíteni tudjuk a határ menti térségben élők együttműködését megkönnyítő szabályozási javaslatokat. A többszintű kormányzás és a szubszidiaritás témájában a spanyol elnökség által 2010. március 16-17-e között Malagában elkezdett párbeszédet Belgium a jó kormányzás témakörében szervezett magas szintű találkozóval, Magyarország a többszintű kormányzás témakörének felkarolásával viszi tovább. A konferencia tartalma kiterjed a 1082/2006/EK Rendelet felülvizsgálatára, az eddigi jogalkalmazási, gyakorlati tapasztalatainak és ezek szabályozási javaslatainak áttekintésére, valamint a többszintű kormányzás, mint új modell bemutatására.

A 2011. március 21-23. között Gödöllőn megrendezésre került "Európai Területi Társulás és többszintű kormányzás" konferencia első napjának első szekciójában Dirk Peters, Elvira Vieria, Szabóné Kémeri Klára, Ferencsik István, Stef Vande Meulebroucke előadása hangzott el.

A második szekcióban Ocskay Gyula, Köles Sándor, Klaus Baldauf, Francoise Schneider, Alfonso Martinez tartott előadást.

Az első nap harmadik szekciójában Simó Balázs és José Antonió Ruiz de Casas előadása található.

A konferencia plenáris ülésén Sandra Salamonova, Marie Christine Bernard Gélabert, Filip Chybalskyi, dr. Szabó Erika és dr. Csonka Ernő előadása hangzott el.

A második nap első szekciójában Johan Höö és Péteri Gábor, a második szekcióban Kállai Mária és Garcia Vara Arribas tartott előadást. A harmadik szekcióban Thomas Zandstra, Elise Blais és Michael Roth előadása található.

A konferencia második napjának plenáris ülésén Alfonso Zardi, David Sweet, Nádasi György, Oystein Haugen és Zöld-Nagy Viktória szólalt fel.

A konferencia zárásaként dr. Szabó Erika államtitkár záróbeszéde hangzott el és a Trió elnökségi következtetések itt találhatók.

__________________________________________________________________

A Területi Kormányhivatalok Európai Szervezetének XVIII. Európai Napok konferenciája (EASTR)

Balatonszemes/Siófok, 2011. május 18-21.

A konferencia programja itt érhető el.

A szervezet évente 2 alkalommal tart 3-3 napos rendezvényt. A szervezet plenáris ülését az ún. Európai Napokat (European Days of State Territorial Representatives) évente egyszer háromnapos rendezvénysorozat keretében rendezik meg. A legutóbbi konferencia a 2010 őszén a svájci Lausanne-ban megrendezett Európai Napok volt. 2011-ben az EU elnökség keretében Magyarország lesz a házigazdája a szervezet következő találkozójának, ezáltal a szervezet elnökségét is átvesszük Svájctól, és az elnököt Magyarország adja a 2011-es évre. A 2011 májusában, Balatonszemesen megrendezendő konferencia témája a területi kormányhivatalok szerepe lesz a XXI. század kihívásainak (válság, szociális kérdések, katasztrófahelyzetek és egyéb jelenségek) kormányzati és területi kezelésében, továbbá a többszintű kormányzás megvalósításának megvitatása és a strukturális reformok. Bemutatjuk a nemzetközi közönségnek a létrejött magyar kormányhivatali rendszert, és megismerjük más országok területi államigazgatási struktúráit, feladat- és hatásköreiket, munkájukat. A találkozón a szakmai programok mellett egy konkrét kormányhivatal látogatására is sor kerül.