A tervezési munkacsoport 2012. április 2-val kezdte meg munkáját az érintett szaktárcák és a programtérség megyéinek részvételével.

Magyar oldalon a programban tervezésében és végrehajtásában a következő szaktárcák és megyék vesznek részt:

- Miniszterelnökség                                     - Békés megye

-  Nemzetgazdasági Minisztérium               - Csongrád megye

- Közigazgatási és Igazságügyi Min.           - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

                                                                     - Hajdú-Bihar megye

Román oldalon:

- Regionális Fejlesztési és Turizmusért felelős Minisztérium       -Timis megye

- Közlekedéséért és Infrastruktúráért felelős Minisztérium  -Satu Mare megye

- Környezetért és klímaváltozásért felelős szaktárca      -Arad megye

                                                                                      - Bihor megye

Az állandó tagokon kívül, amennyiben a tervezési munkacsoport (JWG) üléseinek meghatározott napirendi pontjai érintik az egyes más szaktárcák szakterületeit, úgy ők is meghívást kapnak a tanácskozásokra, melyeken tanácsadói státusszal rendelkeznek.

Az elmúlt két év alatt összesen két technikai találkozó, valamint hét tervezési munkacsoportülés került megrendezésre, legutóbbi 2014. január 23-án. A program eddigi tervezése során sikeresen kiválasztásra került a stratégiai tervezésért felelős szakértő konzorcium (MEGAKOM, KPMG, ICG exante Kft.) és az OP kidolgozásáért felelős szakértő konzorcium (MEGAKOM, ICG exante Kft.). Munkájuk eredményeképp 2013 szeptemberére megszületett a program fontos részét képező Közös Területi Stratégia (CTS) első tervezete, és ehhez kapcsolódóan a Stratégiai Területi Elemzés (STA) is, mely második alkalommal került átdolgozásra. A két stratégiai dokumentum napjainkig is kiegészítés alatt áll. Az Operatív Program legfőbb részét képező tematikus célkitűzések kapcsán a legutóbbi, debreceni ülés kapcsán hallgatólagos megállapodás született, ám a felek megegyeztek, hogy összhangban a Bizottság célkitűzésével – mely szerint egy újabb eredményorientált és sikeres program jöjjön létre Magyarország és Románia között–, a jelenlegi tervezési időszakban a stratégiai projektek kialakítását helyezik előtérbe. Ennek érdekében a programban részt vevő megyék képviselői 2014. február 26-án, Nagyváradon tanácskoztak.