A Magyarország-Szlovénia Határon Átívelő Vegyes Bizottság ötödik ülését 2013. október 11-én Szlovéniában, Lendván tartották, ahol az eddigi tapasztalatok értékelése és eredmények ismertetése mellett megtárgyalták a vidékfejlesztési és gazdaságfejlesztési együttműködési lehetőségeket, valamint több projektet is bemutattak.

A magyar delegációt a Bizottság Magyar Tagozatának elnöke, dr. Virág Rudolf, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium miniszteri biztosa, a szlovén tagozatot a tagozat társelnöke, Roman Lavtar, a szlovén Belügyminisztérium tisztviselője vezette.

A résztvevők titkári beszámolót hallgattak meg a 2013-as munkaprogram fejlesztéseiről és előrehaladásáról, és javaslatok hangzottak el a 2014-es munkatervhez. Az ülésen megtárgyalták a térséget érintő vidékfejlesztési és gazdaságfejlesztési együttműködési lehetőségeketMindkét ország nemzetiségei beszámoltak a határon átnyúló együttműködési, illetve pályázási tapasztalataikról.

határ menti térség kiemelt témái között szerepelt a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 eredményeinek bemutatása és a résztvevők a határszakasz mindkét oldalát érintő projekteket, így a Pannon Pleasure kerékpáros turisztikai és REG-NET területfejlesztési projektet is megismerhették.

A bizottság következő ülésére a tervek szerint 2014 őszén kerül sor.

A bizottság célja a helyi és területi önkormányzatok, államigazgatási szervek közötti határ menti együttműködések segítése, az információcsere. A bizottság tevékenysége során feltárja azokat a lehetőségeket, melyek segítik az együttműködést és igyekszik lebontani azokat a jogi akadályokat, melyek a határ mindkét oldalán gyengítik a közös fejlesztési lehetőségeket.

Az elhangzott magyar oldali előadások anyagai letölthetők innen:

Polgár Tibor-Halmos Zóra - Vasfüggöny kerékpárút

Szilágyi Anetta - Új európai uniós eszközök a vidékfejlesztésben 2014 után

Ropos Márton - Magyarország-Szlovénia Európai Területi Együttműködési Program

Polgár Tibor-Győrffy Gábor - A RegNet projekt bemutatása