A Magyarország-Szlovénia Határon Átívelő Vegyes Bizottság 2012. évi ülését szeptember 13-án, Szentgotthárdon tartotta.

A térséget érintő infrastruktúra- és vidékfejlesztési kérdések, mezőgazdasági együttműködések, a közös környezetvédelem, a jelenlegi és tervezett turisztikai és kulturális kapcsolatok, valamint a gazdasági együttműködés lehetőségei - erről tárgyaltak a Magyarország-Szlovénia Határon Átívelő Vegyes Bizottság negyedik ülésének résztvevői Szentgotthárdon.

A magyar delegációt a Bizottság magyar tagozatának elnöke, dr. Virág Rudolf, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára, míg a szlovén delegációt a szlovén tagozat elnöke, Roman Lavtar, a szlovén Igazságügyi és Közigazgatási Minisztérium vezető tisztviselője vezette. Az ülést Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere nyitotta meg.

A résztvevők meghallgatták a 2012-es munkaprogram eredményeiről szóló beszámolókat, valamint annak a magyar kezdeményezésű és a minisztérium által szervezett konferencián indított felmérésnek az eredményeit is, amely összegzi a szlovén – magyar határtérség fejlesztési javaslatait a 2014-2020-as EU-s költségvetési periódusra való felkészüléshez.

A határ menti térség kiemelt témái között a résztvevők megismerhették a LEADER-program határon átnyúló kapcsolatokat és fejlesztéseket lehetővé tevő módosítását és bemutatkozott az alakulóban lévő EUROCITIES Európai Területi Társulás is.

Az ülésen elhangzott előadások anyagai letölthetők:

 

Fekete Katalin - területi együttműködések

Lennert János - határon átnyúló infrastruktúra-fejlesztések

Parizán Anna - LEADER együttműködések

Horváth Jenő - az Őrségi Nemzeti Park határ menti együttműködései

Bernard Goršak - Goričko Nemzeti Park határ menti együttműködésének bemutatása

Bebes István - Eurocities ETT

Kiss Sándor - gazdasági együttműködések

Rahela Kodila - szakmák jövője a határ menti térségben

Dunja Velner - munkaerő-piaci fejlesztés a szlován-magyar határtérségben

Aleš Mrkela - „A határ menti térség igényei és a 2014-2020-as periódus fejlesztési vonalai”c. kérdőív eredményeinek bemutatása