A Határon Átívelő Együttműködést Szolgáló Magyar-Szlovák Kormányközi Vegyes Bizottság 2012. november 15-én, Visegrádon tartotta 16. ülését.

A találkozó témaköreit alapvetően a két ország miniszterelnöke, Orbán Viktor és Robert Fico első hivatalos kétoldalú találkozóján, 2012. október 2-án Pilisszentkereszten meghatározott közös ügyek képezték. Így most is hangsúlyosan szerepelt a határon átnyúló infrastruktúra, illetve közösségi közlekedés kérdésköre. A bizottság örömét fejezte ki, hogy a két miniszterelnök között kötött megállapodás értelmében új híd épülhet a Dunán Komáromnál, illetve a februárban aláírt nemzetközi szerződés alapján új utak köthetik össze a határ két oldalát. A találkozó résztvevői egyeztettek a határon átnyúló munkavállalás aktuális kérdéseiről, megegyezve abban, hogy a pályaválasztási és képzési rendszerek összehangolása megkönnyítheti a munkahelykeresést a határ mindkét oldalán, ezzel javítva a térség foglalkoztatási mutatóit.

A két fél egyetértett abban, hogy a LEADER csoportok nemzetközi együttműködése tovább erősítheti a határ menti régiók kapcsolatait, ahogy a bemutatott közös kutatás-fejlesztési programok is esélyt kínálnak erre. A magyar-szlovák részvétellel működő európai területi társulások (ETT) közül ezúttal a Rába-Duna-Vág ETT képviselője mutatta be a társulás történetét, illetve stratégiai céljait.

A bizottság várhatóan tavasszal Szlovákiában tartja következő ülését, melyen a megszokott témák (infrastruktúra, közösségi közlekedés, stb.) mellett a határon átnyúló egészségügyi együttműködési lehetőségekről, illetve az Európai Területi Társulások helyzetéről és a 2014-2020 közötti uniós programok együttműködési lehetőségeiről lesz szó.

 Az ülésen elhangzott előadások a következő linkeken tölthetők le:

Lennert János (Nemzetki Közlekedési Hatóság) - határon átnyúló infrastruktúra aktualitásai

Milan Miklovič - határt metsző vasúti infrastruktúra + szlovák nyelvű verzió

Pákozdi Szabolcs - határon átnyúló munkavállalás kérdései

Parizán Anna (VM) - LEADER csoportok nemzetközi együttműködése

Katarína Karczagová - LEADER csoportok nemzetközi együttműködése

Andrássy Zsuzsanna - Rába-Duna-Vág ETT

Szmolenszky Ágnes - Közös magyar-szlovák K+F kutatási projektek

Miroslav Zelko - Virtuális valóság laboratórium (közös K+F projekt)